, rubrika Potraviny

S marmeládou až na vrchol

Několikanásobná mistryně světa Blanka Milfaitová svých prvenství nedosahuje ve sportu, ačkoli je jí blízký, ale ve vaření nejlepších marmelád. Průlomem v jejím podnikání určitým způsobem představovalo ocenění na Worlds Marmalade Awards ve Velké Británii v roce 2013.

Blanka Milfaitová měla vizi skleničky s prvotřídní marmeládou provázenou vůní zralého ovoce, geniem loci provozovny a atmosférou venkovské kuchyně její babičky. Laťku nastavila vysoko. Věděla přesně, že pro její produkty nejvyšší kvality není supermarket vhodné místo a dokonce zavrhla i e-shop. Její marmelády tak prodává hezky z ruky do ruky. Jak říká, má ráda osobní prodej, když může dát zákazníkům ochutnat, a pak sledovat, jak se jim rozzáří oči.

V obci Srní se tak před jejich domem na marmelády stály fronty a ve vyhlášené Sluneční kavárně šly rychle na odbyt také domácí koláče a dorty. Dostat jste tam mohli i pravděpodobně nejlepší italskou kávu v celé Šumavě. Veškeré produkty a suroviny, jež Jana Milfaitová při výrobě používá, pocházejí z rodinných farem, vinic a manufaktur. V domácích receptech po babičce byste konzervanty, ztužovadla a jiné přidané látky, dodatečně zajišťující chuť, vůni a životnost, hledali marně.


Éra podnikání na Šumavě už je pro Blanku Milfaitovou historie. Ze všech míst, které jako vášnivá cestovatelka na svých cestách po celém světě viděla, nakonec zvítězil kemp pod nejvyšším vrcholem Marmolady v italských Dolomitech, kde manufaktura založila svoji novou základnu a na pomyslný marmeládový vrchol to má symbolicky na dosah.

#řemesla#potraviny