Udržitelně

Omezením spotřeby, optimalizací dopravy a snižováním odpadu přispíváme k čistotě vzduchu, vody, zemědělské půdy a následně i potravin

Jako příklad mohou posloužit dovážené potraviny. Věděli jste, že...?

„Dovážené salátové listy jsou dezinfikované ve vodě, která obsahuje 20krát více chloru než průměrný bazén.

Většina dovážených rajčat pochází ze Španělska. Už tam – před cestou kamionem do centrálních skladů, kdy je rajče ještě zelené –, se plod zachladí na přibližně 6 °C a pak se skladuje i několik týdnů. Někdy se navíc ošetří gama zářením, aby se nekazilo.

K dosažení stejné intenzity chutě česneku z Českomoravské vysočiny je třeba dvojnásobné množství česneku z Číny, který rok putoval lodí a kamionem. Podobné je to třeba s rajčaty z Mělnicka, jablky z podhůří Krkonoš nebo mrkví z Polné.

Ledový salát na cestě k českému spotřebiteli urazí až 1.640 km, hovězí na guláš 2.435 km, nudlová polévka 9.000 km, rozinky 12.877 km a lesní med (směs medů z Jižní Ameriky, Číny a Česka) dokonce 21.346 km.

Zhruba pětina veškeré energie (podle údajů Spojeného království) se spotřebuje na zásobování potravinami.“